ارزیابی مقاومت به سویه معمولی ویروسY سیب زمینی (PVYO) در چهار رقم سیب‌زمینی در شرایط گلخانه

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

2 دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

       ویروس وای سیب زمینی گونه تیپ جنس Potyvirus از خانواده Potyviridae، یکی از عوامل مهم کاهش عملکرد سیب­زمینی است که مقدار خسارت آن به عوامل متعددی از جمله رقم سیب زمینی، زمان وقوع آلودگی و سویه ویروس بستگی دارد. در حال حاضر آلودگی به این ویروس در بسیاری از مزارع توتون و سیب زمینی استان گلستان مشاهده می­شود. استفاده از ارقام مقاوم موثرترین، اقتصادی­ترین و کم خطرترین روش مبارزه و کاهش خسارت بیماری­های ویروسی می­باشد. این پژوهش با هدف تعیین عکس­العمل چهار رقم سیب زمینی رایج در مزارع استان گلستان شامل بورن، بانبا، مارلا و ساتینا در مقابل آلودگی به PVYO و شناسایی منابع احتمالی مقاومت در مقابل این ویروس انجام گرفت. در مرحله هشت برگی بوته­های هر رقم به روش مکانیکی با عصاره حاوی سویه PVYO ویروس مایه زنی شد. بوته­ها پس از مایه زنی در گلخانه نگهداری شدند و ارزیابی علائم تا چهار هفته انجام گرفت. براساس درجه علائم ثبت شده در ارزیابی­ها، تجزیه آماری صورت گرفت. هم­چنین این رقم­ها با آزمون داس الایزا نیز بررسی شدند. علائم آلودگی به ویروس وای سیب زمینی در تمامی رقم­ها ایجاد شد، ولی از نظر شاخص درجه علائم تفاوت­هایی وجود داشت. رقم ساتینا تنها رقمی بود که در آزمایش از نظر شاخص درجه علائم نسبت به میانگین کل ارقام، بالاترین شاخص و بیش‌ترین حساسیت را نشان داد، اما براساس نتایج داس الایزا بالاترین غلظت ویروس در رقم بورن مشاهده گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of resistance to the ordinary strain of Potato Virus Y (PVYO) in four potato cultivars under greenhouse condition

نویسندگان [English]

  • F Zinati Fakhrabad 1
  • S Nasrollah Nejad 2
چکیده [English]

Potato virus Y (PVY) is the type species of the genus Potyvirus in Potyviridae, and is
one of the most important potato infecting viruses which can cause severe crop loss in
epidemics. This damage and reduction of yield depends on several factors including potato
cultivar, time of infection and virus strain. Currently all tobacco and potato fields are sensitive
to PVY and its infection is widespread in many potato fields in Golestan province. Use of
resistant varieties is considered as the most effective and economic, and safest method to
reduce damages of plant viruses. This study was performed to determine the reaction against
PVYO of four prevalent potato varieties cultivated in the potato fields of Golestan, including
Banba, Boren, Marla and Satina, and to identify possible sources of resistance. Eight leaved
plants from each cultivar were inoculated mechanically with extract of tobacco leaves
infected by PVYO. Plants were kept in greenhouse and symptoms evaluated for four weeks.
Statistical analysis was performed using the recorded ratings of the symptoms. Inoculated
plants were tested by DAS-ELISA. PVY symptoms, with different severities, were observed
in all varieties. Satina was the only variety which its symptom ratings was significantly lower
than the total mean, but the maximum titer of virus was observed in DAS-ELISA experiments
for Boren variety.


کلیدواژه‌ها [English]

  • resistance
  • potato cultivar
  • PVYO
  • DAS-ELISA
  1. Abedi H. 1998. Appearance of PVY in tobacco fields of Iran (Regions of Mazandaran and Gorgaan). Information Bulletin. CORESTA, Brighton Congress. 146 p.   
    1. Ali MS and Khan AL. 1992. Reaction of potato varieties to potato leaf roll virus (PLRV) and Potato Virus Y (PVY). Paper presented at: International Botanical Conference on Plant Science and Man, Problems and Prospects; 10-12 January; Dhaka, Bangladesh Botanical Society. pp. 55–58.
    2. Anonymous. 2005. Agricultural Statistics of Iran. Tehran, Iran: Ministry of Agriculture Publishing (in Farsi).
    3. Clark MF and Adams AN. 1977. Characteristics of the microplate method of Enzyme-linked immunosrobent assay for the detection of plant viruses. Journal of General Virology 34: 475–483.
    4. Cockerham G. 1970. Genetical studies on resistance to Potato PVX and Y. Heredity 25: 309–348.
    5. Daniels J. 2000. Evaluation of Potato genotypes for resistance to Potato virus Y. Horticultura-Brasileira 18: 145–147.
    6. De Bokx JA and van der Want, JPH. 1987. Viruses of Potatos and Seed Potato Production, Second ed. Wageningen Netherlands: Springer. 259 p.
    7. Dusi AN, Carvalho C, Torres AC and Avila AC. 2001. Resistance levels to two strains of Potato virus Y (PVY) in transgenic Potatoes cv. Achat. Horticultura-Brasileira 19: 348–350.
    8. Khajehpour M. 1994.Producing of Industrial Plants. Isfahan, Iran: Industrial University of Isfahan Publishing. 251 p. (in Farsi).
    9. Takacs AP, Horvath J, Kaziczi G and Pribek D. 1999. Solanum species as new resistance sources of C strain of Potato Y Potyvirus. Paper presented at: 51st International Symposium on Crop Protection, Part II – Mededeligen. 19 May; Gent, Belgium.
    10. Valkonen JPT. 1994. Natural genes and mechanisms for resistance to viruses in cultivated and wild potato species (Solanum spp.). Plant Breeding 112: 1–16.
    11. Valkonen JPT. 1997. Novel resistance to potyviruses in tuber bearing potato species, and temperature sensitive expression of hypersensitive resistance to potato virus Y. Annals of Applied Biology 130: 91–104.
    12. Vance VB. 1991. Replication of Potato virus X is altered in co infections with Potato virus Y Virology 182: 486–494.
  2. Verrier JL, Marchand V, Cailleteau B and Delon R. 2001. Chemical change and cigarette smoke mutagenicity increase associated with CMV and PVY infection in burley tobacco. Paper presented at: CORESTA Joint Meeting of the Agronomy and Phytopathology Groups. 12-15 May; Cape Town, South Africa.
  3. Zinati Fakhrabad F and Nasrollahnejad S. 2011. First report of occurrence of Potato virus Y (PVY) in potato fields of Golestan province. Paper presented at: National Conference on Management in Agriculture. Islamic Azad University, Jahrom Branch. 17 August; Jahrom, Iran.