دامنه میزبانی Phytophthora capsici عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گوجه در استان فارس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، مرودشت، ایران

2 دانشیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس، گروه آفات و بیماری های گیاهی، زرقان، ایران

3 استادیار، دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان، گروه بیماری شناسی گیاهی، تهران، ایران

چکیده

تحقیق حاضر به منظور تعیین دامنه میزبانی Phytophthora capsici عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گوجه فرنگی در فارس،بین گیاهان زراعی رایج در منطقه انجام پذیرفت. بذور کدو، فلفل، خیار، طالبی و خربزه، هندوانه، هویج،  نخود، چغندر قند، ذرت، گندم، لوبیا سبز، پیاز، بادنجان و گوجه فرنگی در گلدان­ های حاوی خاک ضدعفونی شده کشت و در شرایط گلخانه نگهداری شدند. گیا هچه ­ها با ریختن 50 میلی لیتر از سوسپانسیون با غلظت105×1 زئوسپور جدایه های Ph. capsici در هر میلی لیتر در اطراف ساقه، مایه زنی و در اطاقک رشد نگهداری گردیدند. درصد گیاهان بیمار در سه نوبت 5،10 و 15روز بعد اندازه گیری گردید. دوازده گونه گیاهی توسط Ph. capsici آلوده شدند و تولید علائم نمودند. بسته به نوع گیاهان علائم بیماری در گیاهان میزبان به صورت پوسیدگی در ناحیه طوقه و ریشه و زردی و پژمردگی در قسمت هوائی در گیاهچه های جوان ظاهر و نهایتا منجر به مرگ آنها پس از دو هفته گردید. بیمارگر مذکور مجدداً از تمام گیاهان آلوده جداسازی گردید. کدو، فلفل، خیار، طالبی، خربزه، هندوانه، فلفل و بادنجان حساسترین میزبان و لوبیا، چغندر قند، نخود و پیاز حساسیت کمتری نسبت به Ph. capsiciداشتند. درگیاهان خانواده گندمیان نظیر گندم و ذرت علائم بیماری ایجاد نگردید و از آنها می توان در چرخه تناوب زراعی به منظور مدیریت بیماری استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Host range of Phytophthora capsici, the causal agent of tomato crown and root rot in Fars province

نویسندگان [English]

  • N. Sabetghadam 1
  • A. Fassihiani 2
  • A. Sharzei 3
چکیده [English]

This research was performed to determine the host range of tomato isolates of Phytophthora capsici, among other common crops in Fars province. Seeds of tomato, squash, cucumber, melon, pepper, watermelon, pea, french bean, onion, carrot, corn, cantaloupe, eggplant, and wheat were sown in sterilized soil and kept in a greenhouse. Seedlings were inoculated by adding 50 ml of a zoospore suspension (1×105 spores per ml) of Ph. capsici onto the soil surface around the stem of each plant in the pot. Plants were kept in a growth chamber. Disease incidence was measured three times at 5, 10, 15 days post inoculation. Twelve of the tested plant species became infected with Ph. capsici and developed symptoms including crown and root rot, and yellowing, which led to plant death after two weeks. Ph. capsici was re-isolated from all symptomatic plants. Tomato, squash, cucumber, melon, pepper, watermelon, cantaloupe and eggplant were the most susceptible, while, pea, french bean, onion, carrot and sugar beet were less susceptible to the pathogen. Wheat and corn did not show any disease symptoms and were considered as non-hosts. The results of this study showed that common Poaceae crops in Fars province are non-host to Ph. capsici and can be used in crop rotation for disease management.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Phytophthora
  • non-host plants
  • Cucurbitaceae
  • tomato
  • root and crown rot
  1. Alizadeh A. 1988. Collection and determination of Phytophthora species in Khuzestan. Annual Research Report. Ahwaz: Shahid Chamran University Press. (in Farsi).
  2. Anonymous. 1985. C.M.I. description of pathogenic fungi and bacteria, No. 836. Phytophthora capsici. Kew, England: CABI.
  3. Babadoost M and Islam SZ. 2003. Fungicide seed treatment effects on seedling damping-off ofpumpkin caused by Phytophthora capsici. Plant Disease 87: 63–68.
  4. Banihashemi Z and Fatehi J. 1989. Reaction of cucurbit cultivars to Phytophthora drechsleri and P. capsici in greenhouse. Paper presented at: 9th Iranian Plant Protection Congress; 4-7 September; Mashhad, Iran.
  5. Banihashemi Z. 1982. Recovery of Phytophthora citrophthora from soil. Phytophthora Newsletter 10: 1.
  6. Erwin DC and Ribeiro OK. 1996. Phytophthora Diseases Worldwide. St. Paul, MN: American Phytopathological Society. 1120 p.
  7. Farr DF, Bills GF, Chamuris GP and Rossman AY. 1995. Fungi on Plants and Plant Products in the United States. St. Paul, MN: American Phytopathological Society 340 p.
  8. Fassihiani A and Ershad J.1988. Ocurrence of black stem disease of eggplant in Iran. Iranian Journal of Plant Pathology 24: 11–18.
  9. Hwang BK, Kim YJ and Kim CH. 1996. Differential interactions of Phytophthora capsici isolates with English u.s. pepper genotypes at various growth stages. European Journal of Plant Pathology 102: 311–316.
  10. Hwang BK and Kim CH. 1995. Phytophthora blight of pepper and its control in Korea. Plant Disease 79: 221–227.
  11. Joines JB, Jones PJ, and Stall Zitter TA. 1993. Compendium of Tomato Diseases. St. Paul, MN: The American Phytopathological Society. 73 p.
  12. Lee BK, Kim BS, Chang SW and Hwang BK. 2001. Aggressiveness to pumpkin cultivars of isolates of Phytophthora capsici from pumpkin and pepper. Plant Disease 85: 497–500.
  13. Ministry of Agriculture, 2012. A Statisticcal prespective of Iran Agriculture. Tehran: Planning and Economic Department Publishing. 4 p.
  14. Ommati F and Ershad J. 2004. Identification of fungal agents of tomato wilting from nurseries and field of Semnan province. Paper presented at: 16th Iranian Plant Protection Congress; 28 August–1 September; Tabriz, Iran.
  15. Papavizas GS, Bowers JH and Johnston SA. 1981. Selective isolation of Phytophthora capsici from soils. Phytopathology 71: 129–133.
  16. Polach FJ and Webster RK. 1972. Identification of strains and inheritance of pathogenicity in P. capsici. Phytopathology 62: 20–26.
  17. Ristaino JB and Johnston SA. 1999. Ecologically based approaches to management of Phytophthora blight on bell pepper. Plant Disease 83: 1080–1089.
  18. Ristaino JB. 1990. Interspecific variation among isolates of Phytophthora capsici from pepper and cucurbit fields in North Carolina. Phytopathology 71: 129–133.
  19. Sabetghadam N. 2013. Characterization and host range of Phytophthora root rot of tomato in Fars province by morphological and molecular methods [Msc]. [Marvdasht (Fars)] Islamic Azad University, Marvdasht Branch.
  20. Sabetghadam N, Fassihiani A, Sharzei A and Rastegar M. 2012. Identification of Phytophthora capsici the incitant of root and crown rot of tomato by molecular and morphological method. Paper presented at: 20th Iranian Plant Protection Congress; 25–27 August; Shiraz, Iran.
  21. Sharzei A, Heidari S and Raofi F. 2013. Identification of tomato root and crown pathogenic fungi in Marvdasht region. Research in Plant Pathology 1: 65–67.
  22. Tian D and Babadoost M. 2004. Host range of Phytophthora capsici from pumpkin and pathogenicity of isolates. Plant Disease 88: 485–489.
  23. Zitter TA, Hopkins DL and Thomas CE. 1996. Compendium of Cucurbit Diseases. St. Paul, MN: American Phytopathological Society. 80 p.